T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Orhan Çobanoğlu Anadolu Lisesi

ETİK GÜNÜ (25 MAYIS) VE HAFTASI (25 MAYIS-31 MAYIS)

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun kuruluşuna dair 5176 sayılı Kanun, 25 Mayıs 2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir.

Kurul, kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak ve etik uygulamayı gözetlemek görev ve yetkisi çerçevesinde, 2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde “Etik Günü”, aynı günün yer aldığı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanılmasını kararlaştırmıştır.

Etik, pratik felsefenin bir konusudur. Pratik, çünkü insanların ne şekilde davranmaları gerektiğiyle ilgili somut ve kanıtsal bilgiler sunar.

             Kelime anlamıyla ‘etik’ Yunanca ethos yani “töre” sözcüğünden türemiştir, özgün Yunanca kullanımı ‘Etika’dır, tıpkı politika (siyaset bilimi), poetika (şiir kuramı), gibi. Felsefenin dört ana dalından biridir. Yanlışı doğrudan ayırt edebilmek amacıyla ahlâk kavramının doğasını anlamaya çalışmaktadır. Bu yönüyle, kendine ait kuralları olsa da, halen de tartışılarak gelişen bir daldır.

Kamu etiği, kamu görevlilerine, karar alırken, kamu hizmeti sunarken yol gösteren değerler, ilkeler ve standartlardan oluşan insan hak ve özgürlüklerine saygılı, gelişmiş demokrasilerin en temel özelliklerinden biridir.

Kamu yönetiminde etik aynı zamanda, adaletli ve erdemli bir toplumsal hayat ile iyi bir kamu politikasının da ön koşuludur. Toplumun taleplerine karşı daha duyarlı, katılımcılığa önem veren, şeffaflık, hesap verebilirlik, tarafsızlık, dürüstlük, saygı ve nezaket ilkelerine bağlı bir kamu hizmeti anlayışıyla çalışan kamu yönetiminin; yolsuzlukları önlemede, kaliteli kamu hizmeti sunmada ve kamu yönetimine güveni sağlamada daha etkin ve başarılı olacağı kabul edilmektedir.

30-05-202330-05-202330-05-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.05.2023 - Güncelleme: 30.05.2023 15:23 - Görüntülenme: 362
  Beğen | 0  kişi beğendi